Renovering & ombyggnad
Här finns viktig information om regler för renovering och ombyggnad i föreningens lägenheter. Kontakta alltid styrelsen inför en renovering, om- eller tillbyggnad! För flera typer av ombyggnationer, och alla tillbyggnationer, krävs styrelsens godkännande innan arbetet sätter igång. Styrelsens godkännande krävs alltid för ändringar som berör värmesystem, avloppssystem, flytt av avlopp, slitsarna för ventilations-, vatten och avlopp.
Störande renoveringsmoment bör endast utföras på normala arbetstider eller under dagtid på helger. Tänk på att städa efter dig. Byggsopor fraktas bort av entreprenör eller medlem till återvinningsstation.
Brf Väpnarens regler för ombyggnad & tillbyggnad
- Medlem ansöker om ombyggnad/tillbyggnad till styrelsen på skriftlig blankett som finns på föreningens hemsida. Till ansökan ska ritningar och en kort beskrivning bifogas. Medlem intygar i sin ansökan att man uppfyller föreningens krav för ombyggnad:
- Arbetet ska utföras fackmässigt
- Om/tillbyggnaden skall utföras i enlighet med Boverkets byggregler (BBR)
- Om/tillbyggnaden uppfyller alla krav för obligatorisk ventilationskontroll (OVK)
- Ombyggnader i våtutrymmen och tillbyggnader med våtutrymme skall utföras av behörig fackman med våtrumscertifikat
- Efter större om/tillbyggnad krävs en godkänd slutbesiktning av en certifierad besiktningsman och eventuellt en OVK-besiktning (bekostas av medlem)
- Styrelsen beslutar om att bevilja eller avslå medlems ansökan om om/tillbyggnad. Medlemmen får ett skriftligt beslut med motivering. Om bygglov, bygganmälan eller slutbesiktningar krävs, får medlem information om detta i styrelsens beslut.
Krävs bygglov eller bygganmälan för ombyggnaden, är det formellt styrelsen som ansöker till kommunen. Medlem förbereder alla nödvändiga dokument och betalar eventuella avgifter för ansökan. Styrelsen godkänner och skriver under ansökan.
- Efter styrelsen har godkänt ansökan om om/tillbyggnad (och eventuella bygglov eller bygganmälan har godkänts) kan arbetet påbörjas enligt angiven tidplan.
- När arbetet är klart meddelar medlem styrelsen om detta. Likaså informerar medlem styrelsen om arbetet blir försenat.
- Först gör styrelsen en okulär besiktning av arbetet. Har styrelsen ställt krav på slutbesiktning av en certifierad besiktningsman, utförs sedan denna besiktning och vid behov görs även en OVK-besiktning.
- Kopior av samtliga besiktningsprotokoll lämnas till styrelsen.
- Styrelsen utvärderar besiktningsprotokollen och lämnar skriftligt beslut om att godkänna eller anmärka på protokollen. Eventuella anmärkningar i besiktningsprotokollen ska åtgärdas och bekostas av medlemmen.
- När eventuella anmärkningar i besiktningsprotokollen är åtgärdade, utfärdar styrelsen ett slutbevis om att om/tillbyggnationen är godkänd.
Kök och våtutrymmen
Föreningen tillämpar särskilda regler för om- och tillbyggnad i kök, badrum och våtutrymmen. Reglerna är till för att förhindra framtida vattenskador.
Anlita behöriga företag och använd godkända tätskiktssytem. Efter avslutat arbete begär en dokumentation där företaget intygar att arbetet utförts enligt branschens regler. Fråga efter F-skattsedel som visar att företaget är momsregistrerat. Certifiering och referenser är också viktigt att fråga efter för att säkerställa att företaget har den kompetens som krävs. En hantverkare bör alltid lämna garantier. Du bör se till att hantverkaren har en ansvarsförsäkring med ett färdigställandeskydd. Ansvarsförsäkringen ersätter eventuella skador som hantverkaren orsakar och färdigställandeskyddet träder in om han inte klarar av att fullfölja arbetet, till exempel till följd av sjukdom eller konkurs.
Ventilation
Ventilationen består av mekanisk frånluft med tilluftdon i lägenheterna. Det är absolut förbjudet att installera elektrisk fläkt i spiskåpan. En sådan fläkt sätter ventilationen ur funktion. För att ventilationen i lägenheten ska fungera ska tilluftsventilerna vara öppna.